JADŁOSPIS  27.10-31.10

Poniedziałek 27.10

Zupa fasolowa z ziemniakami

Składniki: soczewica, ziemniaki, pomidory ,wywar mięsno warzywny ( skrzydła z kurczaka , marchew SELER ,por , pietruszka)warzywa ,sól, pieprz

Kluski leniwe, polewa jogurtowa

Składniki : kluski- mąka pszenna MĄKA, (GLUTEN),JAJKA ,twaróg biały LAKTOZA, polewa jogurt grecki LAKTOZA

Woda, mus owocowy

Wtorek 28.10

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki: koncentrat pomidorowy, pomidory krojone bez skóry, wywar mięsno warzywny ( skrzydła z kurczaka , marchew SELER ,por , pietruszka)warzywa ,sól, pieprz , makaron pszenny świderki (GLUTEN,JAJA)

Kotlet pożarski z ziemniakami , surówka colesław

Składniki : mięso mielone z piersi kurczaka JAJA, GLUTEN(bułka tarta) ,ser żółty, ziemniaki z wody , przyprawy -czosnek, sól, pieprz , olej, surówka colesław ( kapusta młoda , jabłko ,sól, pieprz)

Woda z cytryna, jabłko

Środa 29.10

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Składniki: ogórki kiszone, ziemniaki , skrzydła z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, , sól, pieprz, natka pietruszki

Bitki wieprzowe , kasza gryczana, surówka z buraka

Składniki: mięso wieprzowe z pieca, sos pieczeniowy , kasza gryczana gotowany na sypko, sól, pieprz , olej, surówka z buraka-(burak gotowany, jabłko, , cebulka, sól, pieprz)

Woda z miodem, jabłko

Czwartek 30.10

Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki: burak, ziemniaki , wywar mięsno warzywny ( skrzydła z kurczaka , marchew , SELER ,por , pietruszka),sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie

Krokiety z pieczarkami i serem, sos pomidorowy

Składniki : krokiety- GLUTEN, JAJA nadzienie- pieczarki , cebulka, ser żółty LAKTOZA, sos pomidorowy – pomidory zmiksowane , bazylia, czosnek , sól, pieprz

Woda , baton owocowy

Piątek 31.10

Zupa krem brokułów i cukinii

Składniki: brokuł, cukinia, wywar mięsno warzywny – mięso z kurczaka, marchew, pietruszka , por, SELER, sól, pieprz ziele angielskie ,cebula, liść laurowy)

Ryba halibut z pieca , ziemniaki , surówka z kapusty kiszonej

Składniki: Ryba halibut, ziemniaki z wody, surówka ( kapusta kiszona, jabłko, marchew, cebulka),sól, pieprz, olej

Herbata miętowa ,banan

Jadłospis  20.10– 24.10

Poniedziałek 20.10

Zupa grochowa z kiełbasą

Składniki: groch, ziemniaki , wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól , pierz, kiełbasa wieprzowa- (mięso wieprzowe, GORCZYCA)

Makaron z polewą truskawkowo-jogurtową

Składniki : makaron pszenny-( MĄKA- GLUTEN, JAJA),jogurt grecki (LAKTOZA), truskawki, cukier trzcinowy

Mleko czekoladowe LAKTOZA

Wtorek 21.10

Zupa – krem dyniowy

Składniki: dynia, wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, słonecznik prażony

Pierś z kurczaka , ziemniaki, surówka z marchwi

Składniki: pierz kurczaka z pieca, ziemniaki z wody, surówka z marchwi (marchew tarta, jabłko, cebulka , sól, pieprz), przyprawy: pieprz sól , olej

Herbata miętowa, jabłko

Środa 22.10

Zupa jarzynowa z kluseczkami

Składniki: jarzyny- marchew, brokuł, kalafior, fasolka , wywar na zupę- ( mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól, pieprz), kluski pszenne ( MĄKA-GLUTEN, JAJA)

Gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami

Składniki: mięso wieprzowe mielone , ryż , kapusta biała sos-pomidory bez skóry, koncentrat pomidorowy, ziemniaki z wody, natka pietruszki, przyprawy: bazylia , pieprz sól , olej

Woda z cytryną , jabłko

Czwartek 23.10

Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą

Składniki: zakwas żurku (MĄKA ŻYTNIA –GLUTEN),ziemniaki, kiełbasa biała(mięso wieprzowe -GORCZYCA ), przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek ,liść laurowy

Udziec z indyka z kaszą bulgur, surówka z buraka

Składniki: mięso z indyka – udziec bez skry, kasza bulgur gotowana na sypko, surówka z buraka( burak gotowany tarty, jabłko, cebulka , sól, pieprz), olej

Woda , mus owocowy

Piątek 24.10

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki: koncentrat pomidorowy – przetarte pomidory ,wywar na zupę skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól, pieprz, ryż , koperek świeży

Halibut , ziemniakami , surówka z kapusty kiszonej

Składniki: RYBA –halibut z pieca, ziemniaki z wody ,surówka z kapusty kiszonej (kapusta kiszona, marchew tarta, jabłko, sól, pieprz), przyprawy – pieprz, sól, olej , koperek

Sok owocowo-warzywny