Jadłospis  05.05– 09.05

Poniedziałek 05.05

Zupa grochowa z kiełbasą i ziemniakami

Składniki: groch, ziemniaki , wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól , pierz, kiełbasa wieprzowa- (mięso wieprzowe, GORCZYCA)

Makaron z polewą truskawkowo-jogurtową

Składniki : makaron pszenny-( MĄKA- GLUTEN, JAJA),jogurt grecki (LAKTOZA), truskawki, cukier trzcinowy

Mleko czekoladowe LAKTOZA

Wtorek 06.05

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki: koncentrat pomidorowy – przetarte pomidory ,wywar na zupę skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól, pieprz, ryż , koperek świeży

Kotlety mielone, ziemniaki, surówka z buraka

Składniki: kotlety- mięso mielone wieprzowe , JAJA, BUŁKA RAETA -GLUTEN, ziemniaki z wody, surówka z buraka (burak ćwikłowy tarty, jabłko, cebulka , sól, pieprz), przyprawy: pieprz sól , olej

Herbata miętowa, jabłko

Środa 07.05

Zupa – krem dyniowy

Składniki: dynia, wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, słonecznik prażony

Pałka z kurczaka , ziemniaki, surówka z marchwi

Składniki: pałka z kurczaka z pieca, ziemniaki z wody, surówka z marchwi (marchew tarta, jabłko, cebulka , sól, pieprz), przyprawy: pieprz sól , olej

Woda z cytryną , baton owocowy

Czwartek 08.05

Krupnik z kaszy pęczak z ziemniakami

Składniki: kasz pęczak , ziemniaki , wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, sól, pieprz

Krokiety z pieczarkami i serem, sos pomidorowo-bazyliowy

Składniki: krokiety – GLUTEN (mąka pszenna), JAJA , farsz pieczarki, cebula , ser żółty –LAKTOZA przyprawy – pieprz, sól , czosnek , olej

Woda z cytryną , banan

Piątek 09.05

Żurek z biała kiełbasą

Składniki: zakwas żurku – mąka żytnia GLUTEN, biała kiełbasa ( mięso wieprzowe, GORCZYCA), wywar na zupę- mięso skrzydło z indyka, marchew, SELER, por

Halibut , ziemniaki, surówka z pora

Składniki: RYBA –halibut z pieca, ziemniaki z wody , surówka z pora ( por, jabłko, sól, pieprz), przyprawy ; sól, pieprz, olej

Woda, jabłko

JADŁOSPIS  28.04 -30.04

Poniedziałek 28.04

Barszcz ukraiński z ziemniakami

Składniki: burak, fasola ,marchew, ogórki kiszone, ziemniaki ,wywar na zupę- skrzydła z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, , sól, pieprz, natka pietruszki

Kartacze z mięsem, polewa z cebulki

Składniki : ziemniaki gotowane. MĄKA(GLUTEN),JAJA , nadzienie – mięso wieprzowe , cebulka , sól, pieprz, polewa cebulka duszona

Herbata miętowa, jabłko

Wtorek 29.04

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Składniki: pieczarki, ziemniaki ,wywar na zupę- skrzydła z indyka, marchew, SELER, por, pietruszka, , sól, pieprz, natka pietruszki

Udziec z indyka, kasza bulgur, surówka z buraka

Składniki: udziec z indyka z pieca , kasza bulgur gotowana na sypko, sól, pieprz , olej, surówka z buraka-(burak gotowany, jabłko, , cebulka, sól, pieprz)

Woda z miodem , jabłko

Środa 30.04

Kapuśniak z kiszonej kapust z kiełbasą i ziemniakami

Składniki: kapusta kiszona , ziemniaki , wywar mięsno warzywny ( skrzydła z kurczaka , marchew , SELER ,por , pietruszka) ,sól, pieprz , kiełbasa ( mięso wieprzowe, GORCZYCA),olej

Naleśniki z twarogiem i dżemem - polewa jogurtowa

Składniki : naleśniki- mąka pszenny MĄKA, (GLUTEN),JAJKA , nadzienie –twaróg biały LAKTOZA, cukier trzcinowy, dżem owocowy o obniżonej zawartości cukru ,

polewa- jogurt grecki LAKTOZA

Mleko czekoladowe - LAKTOZA